I PKP Jazda

Wspomnienia dawnych podróży

I PKP Jazda

Postprzez admin » 20 Sie 2011, 12:40

//posty przywrócone z pierwszego/uszkodzonego forum PKP-Jazdy

2010-12-05, 14:56:07 Ptaku napisał(a):Rok 2000 i pierwszy wyjazd z rozkładem w ręku. Jedynym celem było dojechanie w Bieszczady, aby przejechać się Bieszczadzką Kolejką Leśną. W pociągu układaliśmy rozkład i trasę. Z takich ciekawych przeżyć, które przychodzą mi do głowy to:
Przesiadka w Żywcu.
Zapowiedź przez megafony, która nas bardzo bawiła ?Przejście i dojście na perony odbywa się kładką nad torami?
Browar naprzeciw dworca w towarzystwie samochodu, który opróżniał toitoja.
Image
Przejazd szlakiem Chabówka ? Nowy Sącz i wyskakująca kobieta z pociągu. Na przełaj miała bliżej do domu. Co prawda dużych prędkości pociąg tam nie osiągał.
Tak przy wyskakiwaniu to jeszcze jeden przypadek napotkaliśmy w tym samym dniu, a dokładniej nocy. Jadąc pospiesznym ze Stróż do Jasła w okolicy Biecza kolo się pyta innego gościa czy zamknie za nim drzwi. Mała niepewność a koleś dodaje ?Jeszcze dwa słupy i nagle zniknął. Tylko była słychać kamienie.
Nocleg w chacie traperskiej, w której nawet nie dało się przestawić stołu, bo był na dwóch nogach. Stół trzymał się opierając o ściany w rogu i o łóżko. No i nie zła burza...
Image
Stróże i jak z Cluzo zastanawialiśmy się nad tym jak pociąg pobiera prąd, bo jest tylko jeden drut a nie dwa.
Image
Kozłów, tyle razy nie słyszałem żeby kierownik pociągu dawał odjazd. Może i siedem razy a pociąg stał.
Na tę podróż mieliśmy ze sobą kamerę VHS i jest z tego fajny materiał nagrany. Lubię wracać do tego wyjazdu. Cluzo może coś dorzucić, bo jechaliśmy we dwóch.

2010-12-05, 19:46:39 Kloze napisał(a):Przydatne linki: I wyprawa | Plan podróży | Galeria | Film

No i forum procentuje - nie słyszałem nigdy opowieści o tej podróży, teraz mogę się czegoś dowiedzieć :)

Filmik z tego wyjazdu został zmontowany, jeśli mnie pamięć nie myli, na dwóch magnetowidach i wieży stereo. Podkład muzyczny pochodzi z gry [b]Ignition[/i] (swoją drogą polecam - zabawna zręcznościówka).

2010-12-09, 12:07:33 cluzo napisał(a):Ja także mam wielki sentyment do tamtej podróży. Głównie dlatego, że było to w pewnym sensie zrealizowanie marzenia by "wsiąść do pociągu byle jakiego, nie dbać o bagaż, nie dbać o bilet". Ano były to takie czasy (jeszcze przed ministrem Belką, który pozabierał wiele ulg), kiedy mieliśmy możliwość podróżowania pociągami osobowymi za freeko:) Wystarczyła legitymacja i nie trzeba było się zastanawiać dokąd, którędy i kiedy pociąg dojedzie.
Nasza kumpela Magda spędzała właśnie wakacje w Bieszczadach - zapraszała byśmy wpadli odwiedzić ją i przy okazji zaliczyć Bieszczadzką Kolej leśną. Tak więc wsiedliśmy do osobowczaka jadącego na wschód. Ptaku wyciągnął z plecaka rozkład i gdy nasz pociąg ruszył, zaczęliśmy się zastanawiać którędy i gdzie pojedziemy. I tak od przesiadki do przesiadki, wzdłuż południowych rubieży Polski kierowaliśmy się powoli na Zagórz. Jedynie w nocy wspomagaliśmy się pociągami pospiesznymi, z braku nocnych osobówek. Najfajniejszy był brak sztywnego programu, trasę ustalaliśmy na bieżąco.

Gdzieś na trasie z Żywca do Suchej mechanik wkręcił sobie ciekawy odjazd - jakaś mała stacyjka, było z górki. Gwizdek, odjazd, brzęczyk (beeee!), drzwi (psss...!) i pociąg stoi. Dopiero po jakichś 15 sekundach zczaliliśmy się, że nasz kibelek się porusza jakieś pewnie 2 km/h. Na luzie, powolutku nabieraliśmy prędkości - a ja caly czas sobie plułem w brodę, że tego nie nagrałem :)

Potem ta babka wyskakująca ze stodoły na szlaku - ciekawe czy też w taki sposób wsiadała, czy już wolała podejść te kilka km do stacji:) W Stróżach trochę się wynudziliśmy, ale warto było, bo z pośpiecha kolejny gość wyskakiwał:
- Mam prośbę, zamknie pan drzwi za mną? - Pyta jakiś facet, a na twarzach wszystkich co stali na pomoście małe zdziwienie się rysuje. Gość otwiera drzwi, ciemno jak oko wykol. Pociąg trochę przychamowuje, ale i tak wszystkim wydaje się, że skok to szaleństwo. Gość w drzwiach wypatruje czegoś, my patrzymy.
- Jeszcze dwa słupy - odzywa się chłopak i po chwili mówi - Dzięki. Dobranoc!
Zaszumiała tylko podsypka, gość wysiadł w biegu - wracał pewnie z dyskoteki i nie chciało mu się pewnie dylać na nogach ze stacji, skoro pociąg przejeżdżał koło domu :)

Ten piękny poranek w Zagórzu. Idziemy na PKS pytać czy by było coś do Żubraczy - tam czekała na nas Magda. Baba w informacji nie wiedziała, wić krzyczy do jakiegoś mechanika znajdującego się wewnątrz pomieszczeń służbowych: "Józek, będzie teraz coś na Komańcze, potem do Żubraczy!" - klimacik trochę jak z filmów Barei:)
W końcu jedziemy do Komańczy pociągiem - to piękna trasa, a i pogoda nam dopisała więc cały czas spędzamy w oknie. Z Komańczy PKSem (który notabene jechał z Zagórza) jedziemy dalej. W górach kierowca poirytowany odkrywa\, że jego pokładowe radio odbiera tylko dwie stacje: Program 1 Polskiego Radiaia i oczywiście Radio Maryja :)

Wąskie tory Kolejki Leśnej owszem były dla nas atrakcyjne, ale teraz jest to już pociąg turystyczny, który nie am już tego klimatu. "RMF FM" na żółtych wagonach mówi samo za siebie, z drugiej strony gdyby nie sponsor, pociąg by już dawno zardzewiał. Stacja końcowa Przysłup - tu zmiana czoła składu. Pociąg jest długi więc gdy lok staje na drugim torze, pracownicy kolejnictwa ręcznie przepychają wagony :) by zwolinić zwrotkę prowadzącą na drugi koniec pociągu. W drodze powrotnej siedzimy na schodkach i lekkie kołysanie nas usypia - zmęczenie daje znać o sobie.

Opuszczamy Bieszczady i jakoś tak wyszło, że nocnym przemieszczamy się na drugi koniec Polski. W pośpiechu z Krakowa duży tłok. Zajmujemy honorowe miejsca w Warsie. Wyjmujemy chleb, nóż i konserwę - Wars wita nas :)
Potem ten kierpoć, daje odjazd chyba z 10 razy - pewnie jego radio też odbierało tylko rozgłośnię z Torunia :P

Nad ranem znów wisimy w oknach podziwiając górski szlak prowadzący do Kudowy Zdroju - tu mamy jedynie pół godziny, tak więc ja biegnę po coś do żarcia i pica, a Ptaku zajmuje miejsce w przedziale pociągu, którym wrócimy do Kędzierzyna.

Filmik powstał na kamerce VHS i faktycznie montowałem go przy użyciu dwóch magnetowidów i wierzy stereo. Jakieś specjalne kabelki trzeba bylo polutować by dało się podłożyć dźwięk (Ignition - świetne muza, super gierka). I montowanie 'na żywo', jeśli się coś nie udało, np w złym momencie zwolniłeś pauzę trzeba było zaczynać prawie że od początku. Jak na takie warunki filmik jest całkiem fajny, chociaż od ciągłego przewijania na podglądzie podczas monterki taśma się pogniotła lekko, co widać na filmie - ale to dodaje mu tylko uroku.
To była całkowicie analogowa PKP-Jazda - choć wtedy jeszcze tak tego nie nazywaliśmy...

2010-12-09, 19:52:52 Ptaku napisał(a):A no to kimanko na tych schodkach od wąskotorówki to była jazda :)
Trzeba też powiedzieć, że od miejsca gdzie nocowaliśmy do stacji Majdan (Bieszczadzka Kolej Leśna) było gdzieś ze 2 km. Obróciliśmy to dwa razy. Najpierw rano, żeby zobaczyć, o której jeździ a po południu na pociąg.
Musze dodać, że niesamowite wrażenie na mnie zrobiły perony w Zagórzu :)
Szkoda, że nie możemy już jeździć osobowczakami czyli Regio za Free, a do IR, oraz tLK i reszty pociągów spółki "z" robiło by się dopłaty. Bilet podróżnika by strasznie drogo wygodził :) No ale czasy się zmieniają. Kto kiedykolwiek pomyślał by, że na PKP będą takie podziały na spółki itd.
admin
Administrator

Re: I PKP Jazda

Postprzez Pt@ku » 23 Sie 2011, 17:26

Na YT kanał pkpjazda jest obszerna relacja z tego wyjazdu. Są trzy części, a czwarta prawdopodobnie i niestety ostatnia jest już w montażu. Przypuszczam, że w następnym tygodniu będzie dostępna.
Tania kuszetka / droga kuszetka 100% / 0%
2014 jazdy 1 - 511 km czas 9 godz 15 min
2013 jazdy 9 - 5598 km czas 91 godz 16 min
2012 jazdy 8 - 4749 km czas 75 godz 51 min

Pamiętaj tania kuszetka to twoje nieświadome zaliczenie :)
Awatar użytkownika
Pt@ku

Wróć do 2000 - 2015

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości